Wat zijn aandelen en hoe beleg je in aandelen?

by Bas | Last Updated: 06/04/2020
       

Disclaimer: in dit artikel kunnen links staan naar producten of diensten. Als je via zo'n link een product of dienst afneemt, is het mogelijk dat ik hier een vergoeding voor ontvang. Dit resulteert nooit in extra kosten voor jou.
Ik geef op deze website nooit financieel advies. Als je twijfelt, vraag dan een financieel adviseur of financieel planner om advies.
Sommige financiële producten (waaronder beleggingen) komen met een risico. Je kunt (een deel van) je inleg kwijtraken.

Vermogen opbouwen door te beleggen in aandelen, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat zijn aandelen precies, en hoe beleg je in aandelen? In dit artikel gaan we in op de basics van het beleggen in aandelen.

Wat zijn aandelen?

Stel, je bent ondernemer. Je hebt een eigen winkel op hoek van de straat en mensen lopen binnen om gezellig een praatje te maken én om spullen van je te kopen.

Als je dat goed doet, dan verdien je geld. Je verkoopt je waren immers voor een zodanige prijs dat je de inkoop en de overheadkosten daarvan kunt betalen. Je kan ook je personeel betalen en je houdt nog winst over.

Bedrijven horen winst te maken. Dat zorgt ervoor dat er genoeg geld is om te investeren, maar het is ook de beloning voor het risico dat jij neemt als ondernemer.

Stel, je hebt een goedlopende zaak en maakt 100.000 euro winst per jaar. Je hebt echter kapitaal nodig om een tweede winkel te openen. Je kunt hiervoor geld lenen, maar je zou ook aandelen kunnen uitgeven en verkopen aan een durfinvesteerder.

Deze investeerder zorgt dan dat jij het geld hebt voor je bedrijfsuitbreiding, in ruil voor een stukje eigenaarschap in het bedrijf. Als het bedrijf een winstuitkering doet, verdient de investeerder wat terug. Als het bedrijf meer waard wordt, verdient de investeerder wat terug.

Dat is in feite wat aandelen zijn – het zijn stukjes eigenaarschap in een onderneming die recht geven op een deel van de winst (of verlies) van de onderneming en die meer of minder waard kunnen worden afhankelijk van de ontwikkeling van het bedrijf.

Hoe verdien je geld met aandelen?

Je kunt dus geld verdienen door aandelen te kopen in winstgevende of groeiende bedrijven.

De aandelenbeurs
Aandelen worden verhandeld op de beurs

Omdat aandelen niks anders zijn dan eigendomsbewijzen van een bedrijf, zijn ze precies waard wat het bedrijf ook waard is. Hoe meer winst een bedrijf nu maakt en in de toekomst verwacht te gaan maken, hoe meer mensen daar eigenaar van willen zijn. Dit drijft de prijs op.

Je kunt dus geld verdienen met aandelen door ze op een lage koers te kopen, en op een hogere koers te verkopen. We noemen dit “handelen in aandelen” en het wordt vaak gedaan door professionals die hier hun beroep van gemaakt hebbenn.

Jij kan je echter ook geld verdienen met aandelen, door ze te kopen voor de langere termijn en uiteindelijk, als je het geld nodig hebt, weer te verkopen.

Dit kán meer rendement opleveren dan sparen, maar gaat wel gepaard met risico’s. Je aandelen kunnen namelijk ook minder waard worden, door allerlei oorzaken.

Dividend en winstdeling

Het idee is dat een onderneming winst maakt. Als dat gebeurt is het bedrijf levensvatbaar. Het kan dan immers voor zichzelf zorgen.

Met de winst die gemaakt wordt kan een bedrijf bijvoorbeeld investeren. Misschien is er wel een nieuwe machine nodig, of moet er worden uitgebreid om meer omzet te kunnen gaan maken.

Dat alles kost geld, en dat geld zou kunnen komen van de winst die het bedrijf maakt.

Sommige bedrijven maken meer winst dan ze nodig hebben om weer in het bedrijf te herinvesteren. Dat soort bedrijven betaalt vaak dividend. Dividend is niks anders dan een uitkering van de winst aan de eigenaren van het bedrijf.

Je kan dus ook geld verdienen met dividendaandelen! Veel particuliere beleggers kiezen voor een beleggingsstrategie in dividendaandelen omdat die zorgen voor een stabiele inkomstenstroom.

Stemrecht

Het bezit van aandelen geeft je recht op de (toekomstige) winst van een bedrijf. Daarnaast geeft het je nog een recht: stemrecht.

Je bent immers als mede-eigenaar van de onderneming verantwoordelijk voor te nemen beslissingen. In de praktijk zal je daar weinig van merken.

Zelfs al heb je een miljoen euro geïnvesteerd in Apple, dan nog zal je weinig stemrecht kunnen uitoefenen. Je aandeel is gewoon te klein in dat soort grote bedrijven.

Je ziet wel dat veel fondsbeheerders tegenwoordig actief deelnemen aan aandeelhoudersvergaderingen. Zij bezitten, namens hun klanten, immers heel veel aandelen. Daarmee kunnen ze soms toch invloed uitoefenen op de vergadering.

Eigenaarschap en risico

Je hebt als aandeelhouder fantastische voordelen. Je bent mede-eigenaar van een bedrijf, jouw aandelen kunnen meer waard worden, het bedrijf kan dividend betalen, én je mag ook nog eens naar de aandeelhoudersvergadering!

Zijn er dan helemaal geen nadelen voor het beleggen in aandelen? Helaas zijn die er wel.

De waarde van aandelen kan namelijk sterk fluctueren. Dat betekent dat jouw investering minder waard kan worden. Je kunt in het uiterste geval zelfs al je geld verliezen!

In de praktijk zal het niet vaak voorkomen dat je al je geld kwijtraakt zolang je een goede strategie hanteert en je risico’s spreidt. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je geld kan verliezen als je belegt in aandelen.

Hoe beleg je in aandelen?

Hoe beleg je in aandelen in vijf simpele stappen:

 1. Maak een beleggingsrekening aan bij een broker

  Om in aandelen te kunnen beleggen heb je een beleggingsrekening nodig.
  Meestal maak je die aan bij een zogeheten broker. Er zijn vele brokers tegenwoordig. Enkele bekende voorbeelden zijn DeGiro, Meesman en Binck. Maar ook veel banken bieden de mogelijkheid aan een beleggingsrekening te openen.

 2. Boek geld over naar je beleggingsrekening

  Uiteraard kan je aandelen niet voor niks krijgen. Je hebt dus geld nodig op je beleggingsrekening om een aandeel te kopen.
  Geld overboeken gaat meestal heel eenvoudig via iDEAL, zodat het bedrag direct beschikbaar is om mee te beleggen.

 3. Leg een kooporder in voor het betreffende aandeel, tracker, of fonds

  Nu je daadwerkelijk geld op je beleggingsrekening hebt staan wordt het tijd om een order in te gaan leggen.
  Een order bestaat uit de opdracht om een bepaald aandeel, een tracker (ETF) of een fonds te kopen of te verkopen. Er bestaan vele verschillende typen orders. Meestal zal je een limit order gebruiken.
  Deze variant zal uitgevoerd worden op het moment dat de koers van het aandeel aan de door jou gekozen limiet voldoet. Zo voorkom je dat je teveel betaalt!

 4. Wacht tot de order wordt uitgevoerd

  Nadat je de order hebt ingelegd, is het tijd om te wachten tot je order wordt uitgevoerd.
  Als je een limit order hebt ingelegd voor de aankoop van een aandeel, heb je eigenlijk een berichtje naar de markt verstuurd waarin staat “ik wil graag dit aandeel kopen voor XYZ prijs”.
  Als iemand hem aan jou verkoopt is de order uitgevoerd.

 5. Je bent nu eigenaar van je eerste aandeel!

  Yes! Je bent nu aandeelhouder! Gefeliciteerd met de aankoop van je eerste aandeel. Hopelijk zullen er nog vele volgen en ga je met succes vermogen opbouwen door te beleggen in aandelen!

Wie bepaalt de koers van een aandeel?

Als je wel eens hebt gekeken naar een grafiekje van de aandelenkoersen dan heb je een soort zenuwachtig stuiterend lijntje gezien.

Zoiets dus:

Koers van aandelen: een zenuwachtig stuiterend lijntje
Koers van aandelen: een zenuwachtig stuiterend lijntje

Je hebt je wellicht eens afgevraagd wie toch die prijs bepaalt. Het antwoord daarop is simpel.

Ik bepaal de prijs van een aandeel.

Dat had je zeker niet verwacht?

Ik zal je een geheimpje verklappen. Jij bepaalt ook de prijs van een aandeel. Sterker nog, iedereen kan de prijs van aandelen bepalen.

Want elke keer als er een handeling op de beurs plaatsvindt wordt de prijs van het aandeel opnieuw bepaald. En dat gebeurt heel simpel.

Een beurs is namelijk eigenlijk gewoon een markt, waar de marktkoop staat te roepen wat voor mooie aanbieding hij heeft.

Bosje rozen nu voor 5 euro! Hele mooie rozen mensen, slechts 5 euro!

Als jij besluit naar de de man toe te lopen en je begint te onderhandelen, zou het zomaar kunnen dat je op een prijs van 4 euro uitkomt. De prijs van een bosje rozen is op dat moment dus 4 euro.

Na jou komt er een ander, die koopt een bosje voor 5 euro. De prijs is dan 5 euro. En daarna is er iemand die 4,50 betaalt door een beetje af te dingen.

Daar heb je weer het stuiterende lijntje!

Dus de volgende keer als jij naar een grafiek met de beursresultaten kijkt, dan weet je hoe die prijs tot stand is gekomen. Het is een hele zuivere vorm van vraag en aanbod.

Bij veel vraag en weinig aanbod zal de prijs omhoog gaan. Als veel mensen aandelen DSM willen kopen, dan zal de prijs van dat aandeel stijgen. Als de verwachting op winst laag is voor een bedrijf, dan zullen meer mensen het aandeel willen verkopen dan kopen en dan zal de prijs dalen.

Lossen aandelen of toch een fonds of ETF?

Als je gaat beginnen met beleggen in aandelen sta je voor een keuze: ga ik zelf losse aandelen kiezen om in te beleggen of kies ik toch voor een beleggingsfonds of een ETF (een index tracker).

Het antwoord daarop kan ik je niet geven. Wel kan ik de redenen uitleggen om voor de ene of de andere optie te gaan. Ik geef echter geen financieel advies. Dat doe ik nooit. Je bent dus altijd zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van eventuele handelingen die je verricht.

Beleggen in individuele aandelen

Beleggen in losse aandelen lijkt heel aantrekkelijk. Je kunt immers precies kiezen voor welke bedrijven je gaat. En iedereen weet dat Apple het helemaal gaat maken, dus koop je aandelen Apple.

Of wellicht ben je erg geïnteresseerd in Tesla, en koop je een paar aandelen Tesla.

Door het kopen van enkele aandelen heb je je vermogen verbonden aan enkele bedrijven. Dit kan goed en slecht zijn. Het is vooral slecht als dit bedrijf het ineens heel slecht blijkt te doen. Een groot deel van je belegde vermogen kan dan ineens weg zijn.

Het kan heel goed zijn als het bedrijf waarin jij investeert het ineens heel goed blijkt te doen. Wie had gedacht dat Tesla ineens zoveel waard zou worden? Jij maakt nu een fantastisch rendement.

Passief beleggen in ETF’s of beleggingsfondsen

Een ETF is een tracker die een bepaalde index volgt. Zo heb je bijvoorbeeld trackers die de AEX volgen. Door die ene ETF te kopen volg je dan als het ware alle 25 bedrijven in de AEX. Dat is al een stuk meer risicospreiding dan wanneer je maar enkele aandelen koopt.

Je kunt ook ETF’s kopen in nog veel grotere indexen. De Nederlandse AEX bevat maar 25 bedrijven. De Amerikaanse S&P 500 bevat maar liefst 500 bedrijven.

En dan heb je nog ETF’s die bijvoorbeeld de FTSE All World Index volgen. Via deze trackers kan je dus beleggen in zo’n beetje alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld en dat met het gemak van maar één goedkoop fonds!

Naast ETF’s kan je nóg een tandje passiever beleggen, namelijk via beleggingsfondsen of vermogensbeheerders. Dat zijn partijen die jouw geld voor je beleggen. Je hebt er dan helemaal geen omkijken meer naar.

Beleggen via zo’n fonds is het meest passieve dat je kunt doen. Je hoeft alleen maar geld over te maken en het wordt voor je aan het werk gezet. Hiervoor betaal je uiteraard wel een vergoeding. Deze vergoeding kan in sommige gevallen flink hoger zijn dan de kosten die je hebt als je zelf belegt!

Dus, hoe beleg je in aandelen? Het antwoord is “op bijna alle mogelijke manieren”. Je kunt het volledig zelf doen, door zelf losse aandelen te kopen. Je kan een tracker of ETF kopen die een groepje aandelen volgt, en je kunt je geld via een vermogensbeheerder of beleggingsfonds beleggen.

Aandelen kopen voor de lange termijn of toch liever handelen?

Nu je weet wat aandelen zijn en hoe je kan beginnen met beleggen, is het de vraag of je voor de lange termijn gaat beleggen of dat je toch liever gaat handelen. Beide opties zijn mogelijk, en met beiden kan je geld verdienen maar ook verliezen.

De meeste mensen kennen aandelen wellicht van de beurshandelaar die naar schermen met cijfers en grafiekjes zit te turen. De handelaar probeert aandelen te kopen en te verkopen op bepaalde prijzen.

Laag kopen en hoog verkopen, dan maak je winst.

Dit kost echter wel veel tijd, en je vermogen zal heel sterk kunnen fluctueren. Daarom laten veel mensen die handelen aan de professionals over en beleggen ze zelf liever voor de lange termijn.

Beleggen voor de lange termijn betekent in feite dat je je aandelen koopt en ze nooit meer verkoopt. Of nou ja, je mag ze natuurlijk wel verkopen, maar het doel is ze aan te houden tot dat je het geld een keer nodig hebt.

In de praktijk blijkt dat de meeste mensen niet succesvol zijn met het actief handelen op de beurs. Daarom lijkt het voor veel mensen slimmer om voor de lange termijn te beleggen.

Handige tips om te beginnen met aandelen

Als je wil beginnen met aandelen maar niet precies weet hoe of wat, gebruik dan onze handige tips:

Tip 1: Maak een plan (en houd je eraan)

Zomaar beginnen en “iets” doen is vaak niet de juiste strategie. Je blijft dan namelijk achter alle nieuwe dingen aan lopen.

Toch is dat wat ik veel mensen zie doen. Ze hebben een goed verhaal gehoord en willen beginnen met beleggen. Zonder plan meteen plankgas erin.

Voor de lange termijn is het beter als je een plan maakt én je aan dat plan houdt. De reden is simpel: onder druk maken wij slechte beslissingen.

Zorg er dus voor dat je dan altijd kan terugvallen op je beleggingsplan. In tijden van chaos en verwarring kan je dan precies teruglezen wat je moet doen en waarom.

Tip 2: Beleg voor de lange termijn

Hierboven schreef ik al over het handelen op de beurs en het beleggen voor de lange termijn. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste.

Beleggen in aandelen kan je heel veel vermogen laten opbouwen, maar dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Je hebt een lange adem nodig.

Begrijp dus dat je voor jaren, tientallen jaren zelfs, in aandelen gaat beleggen. Je zit er in voor de lange termijn en niet voor vandaag en morgen.

Tip 3: Beleg alleen met geld dat je écht kan missen

Het is natuurlijk de bedoeling dat je geld verdient met aandelen. Maar pas op, je kunt ook geld verliezen als je gaat beleggen.

Ik waarschuw daar regelmatig voor – bijvoorbeeld in de disclaimer boven elk artikel, en ook vaak in de artikelen zelf. Beleggen betekent niet dat het hiervandaan alleen maar naar rechtsboven gaat.

Nee, het kan goed zijn dat je best een tijd onder water staat.

Beleg daarom alleen met geld dat je nu niet nodig hebt. Het geld dat je heb gereserveerd voor de belastingdienst? Laat dat maar even op de bankrekening staan.

Wil je over drie maanden een auto kopen? Of over twee jaar een huis? Wellicht is beleggen daarvoor niet zo geschikt.

Tip 4: Spreid je risico

Ik geef geen beleggingsadvies in dit artikel, maar ik raad je toch af om al je geld in slechts één of enkele aandelen te stoppen.

Als zo’n bedrijf het slecht doet verlies je ineens een groot deel van je vermogen.

Het is daarom goed om in meerdere aandelen te beleggen. Dat kan je doen door zelf een aantal aandelen te kiezen, of door te beleggen in een ETF of beleggingsfonds.

Tip 5: Wees bewust van de kosten

Kosten zijn van grote invloed als je gaat beleggen in aandelen. Als je zelf een paar aandelen koopt heb je hier een klein beetje last van: je betaalt transactiekosten elke keer dat je handelt.

Op de lange termijn maken die transactiekosten niet eens zoveel uit. Het zit hem meer in de lopende kosten.

Als je gaat beleggen in ETF’s of beheerde fondsen krijg je vaak te maken met deze lopende kosten. Die kunnen wel een probleem zijn, omdat je ze elk jaar betaalt.

Dit soort kosten is vaak een percentage van je beleggingswaarde, en gaat dus elk jaar van je rendement af. Een voorbeeld:

Stel dat “de markt” als geheel 8% rendement maakt, gemiddeld per jaar. En stel dat jouw fondsbeheerder 1% aan kosten rekent. Dan haal jij dus een rendement van 7% per jaar. Geen probleem, kan je dan denken. Nog steeds een mooi rendement.

Dat klopt inderdaad, maar het probleem doet zich voor op de lange termijn. Dit heeft te maken met het rente-op-rente effect, of compound interest.

Na 10 jaar heb je namelijk niet 10% (10 * 1%) minder vermogen, maar 19%! En na 30 jaar heb je maar liefst 245% minder vermogen opgebouwd!

Let dus goed op de kosten die je maakt als je belegt.

Alternatieven voor aandelen

Als je elke maand wat geld overhoudt en je wil daarmee vermogen opbouwen, dan zijn aandelen een van de manieren om dat te doen.

Maar soms wil je niet in aandelen beleggen. Het nadeel van aandelen is dat ze onvoorspelbaar zijn, de koers kan elk moment stijgen en dalen.

Als je dat niet wil, kan je ook kiezen om extra op je hypotheek af te lossen, als je die hebt. Dat levert misschien niet zoveel rendement op, maar het is wel gegarandeerd én je maandlasten dalen!

Daarnaast kan je kijken of je in crowdfunding of crowdlending wil investeren. Dat zijn investeringen die een vaste rente betalen.

Over Bas

Bas is als zelfstandig ondernemer actief in data analytics. Hij werkt via zijn bedrijf Analytics on Point om de data van bedrijven op orde te krijgen. Daarnaast is hij personal finance nerd. Als ondernemer moet je je geldzaken op orde hebben, en via Jouw Euro's deelt hij zijn kennis over persoonlijke financiën.