ETF: het magische woord voor de passieve belegger?

by Bas | Last Updated: 18/05/2020
       

Disclaimer: in dit artikel kunnen links staan naar producten of diensten. Als je via zo'n link een product of dienst afneemt, is het mogelijk dat ik hier een vergoeding voor ontvang. Dit resulteert nooit in extra kosten voor jou.
Ik geef op deze website nooit financieel advies. Als je twijfelt, vraag dan een financieel adviseur of financieel planner om advies.
Sommige financiële producten (waaronder beleggingen) komen met een risico. Je kunt (een deel van) je inleg kwijtraken.

ETF lijkt tegenwoordig het magische woord voor mensen die zelf beleggen. Hoe werken deze fondsen en wat is hun samenhang met indexfondsen?

Want over indexfondsen wordt lovend gesproken door passieve beleggers. In dit artikel geven we alle informatie over hoe indexfondsen en ETF’s werken en behandelen we vervolgens hoe je in ETF’s kunt beleggen.

ETF's voor passieve beleggers

Wat is een indexfonds?

Voordat we gaan kijken wat een ETF eigenlijk is wil ik het kort hebben over indexfondsen.

Het indexfonds is een van de meest voorkomende redenen om als individuele belegger in ETF’s te handelen.

Vroeger kon men alleen in individuele aandelen beleggen. Dat maakt het beheren van je portfolio lastig. Als je je risico wil spreiden moet je immers heel veel verschillende aandelen kopen.

Beursindexen bestaan al heel lang. Een voorbeeld is de AEX. Dit is een index die de prestaties van 25 Nederlandse bedrijven bijhoudt. Maar misschien wel het beste voorbeeld is de Amerikaanse S&P 500, de index die de grootste Amerikaanse bedrijven volgt.

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat heel passief in alle aandelen van een index belegt. Hierdoor wordt het mogelijk om in één keer in alle aandelen uit een bepaalde index te beleggen.

Dit maakt passief beleggen heel toegankelijk. Je koopt immers maar één fonds en je bent klaar. In Nederland wordt meestal via ETF’s in indexfondsen belegt.

Wat is een ETF?

Een ETF, of een exchange-traded fund, is een type beleggingsproduct dat er meestal naar streeft om hetzelfde rendement te halen als een bepaalde index.

In veel gevallen betekent dat dat de fondsbeheerder belegt in losse aandelen en daarmee probeert de index na te bootsen.

De waarde van de ETF zal dan zeer waarschijnlijk meebewegen met de betreffende beursindex.

Daarnaast worden ETF’s vaak trackers genoemd. Een tracker is een beleggingsfonds dat probeert het rendement (bij gelijkblijvend risico) van een index te behalen.

Verschillende soorten ETF’s

Er zijn vele soorten ETF’s tegenwoordig. Naast de passieve trackers die simpelweg alle aandelen uit een index kopen heb je ook actief beheerde fondsen, obligatiefondsen, en ga zo maar door.

Actief beheerde fondsen

Sommige beleggingsfondsen worden actief beheerd. In dat geval is er dus een bedrijf dat probeert om door actief te handelen de index te verslaan.

Als dat lukt kan je dus meer rendement halen dan met passief indexbeleggen. Maar het lukt niet altijd, en het voorspellen van welk actief beheerd fonds beter presteert dan de rest is lastig.

Het nadeel van actief beheerde fondsen zijn hun kosten. Die kunnen erg hoog zijn, wat ten koste gaat van je rendement.

Passieve fondsen

Passieve fondsen zijn in opmars de laatste jaren. Een passief fonds kan bijvoorbeeld een indexfonds zijn.

Dit maakt het mogelijk dat er volledig geautomatiseerd wordt gehandeld. Omdat er niet actief wordt gekozen in welke aandelen wel of niet wordt belegd is een passief beheerd fonds vaak goedkoper dan een actief fonds.

Het nadeel is dat je nooit bovengemiddeld zult presteren als je in een passief fonds, of indexfonds, belegt. Gelukkig is beleggen een van de weinige zaken in de wereld waarbij gemiddeld goed genoeg is.

Aandelen ETF

We hebben het hierboven gehad over indexen zoals de AEX en de S&P 500. Dit zijn indexen die de koers van aandelen volgen.

Veel ETF’s bieden je dus de mogelijkheid om in aandelen te beleggen. Je hebt daarnaast ook andere soorten ETF’s maar aandelen maken een groot deel uit van de beschikbare ETF’s.

Obligaties

Naast ETF’s die in aandelen beleggen heb je natuurlijk ook ETF’s die in obligaties beleggen.

Een obligatie is een lening die jij als belegger verstrekt aan een bedrijf of overheid.

Daarmee heb je direct een groot verschil met aandelen te pakken: je krijgt namelijk rente op je lening, maar bent geen mede-eigenaar van het bedrijf.

Een obligatie kan je los kopen, maar ook voor obligaties geldt dat je ze kan kopen door middel van ETF beleggen. Dit maakt het mogelijk om in één klap in een hele diverse portefeuille van obligaties te beleggen.

Short selling

Naast het reguliere beleggen in aandelen of obligaties kan je met sommige ETF’s ook in short posities beleggen.

In het kort komt short beleggen erop neer dat je hoopt dat de koers van een onderliggend aandeel gaat dalen.

Hoe je daar winst mee maakt is als volgt. Je leent een aandeel van iemand, en belooft op een bepaalde tijd dat aandeel weer terug te geven. Ook betaal je rente voor de tijd dat jij het aandeel hebt geleend.

Je verkoopt het aandeel, en wanneer de koers lager is koop je het aandeel weer terug. Je geeft dit aandeel terug en houdt het verschil.

Sommige ETF’s bieden je de mogelijkheid aan dit te doen. Daardoor kan je profiteren van een dalende markt door simpelweg een ETF te kopen. Wees je echter wel bewust van de risico’s die dit met zich meebrengt.

Hoe werken ETF’s?

ETF’s klinken simpel. Het zijn mandjes met aandelen of andere verhandelbare assets, maar in de praktijk werkt het allemaal net niet zo eenvoudig als het lijkt.

Voor jou en mij als individuele beleggers is het handelen in ETF’s simpel. Je logt in bij je favoriete broker en je plaatst een order.

In werkelijkheid gebeurt er heel veel achter de schermen om ervoor te zorgen dat er gehandeld kan worden.

Van creatie tot opheffing

Het proces waarin ETF’s worden gecreëerd en weer opgeheven werkt langs verschillende partijen. De website van iShares legt dit proces duidelijk uit.

Er is om te beginnen de asset manager, een bedrijf dat beleggingen beheert. Enkele voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Vanguard en Blackrock (iShares).

Buiten de secundaire markt om, waar wij als particuliere beleggers handelen in de ETF’s, kunnen geautoriseerde marktpartijen ETF’s creëren en opheffen.

Dat doe ze door aandelen met de asset manager te ruilen voor ETF’s. Andersom kunnen ETF’s ook worden opgeheven. Dan krijgt de geautoriseerde partij aandelen terug van de asset manager in ruil voor stukken in de ETF.

Door het creëren en opheffen van de ETF’s die in omloop zijn wordt ervoor gezorgd dat de koers van de ETF in lijn blijft met de waarde van de onderliggende aandelen.

Hoe koop je een ETF?

Als je wil gaan ETF beleggen vraag je je vast af, hoe koop je een ETF? Gelukkig is dat vrij simpel.

ETF’s worden net als aandelen verhandeld op de beurs. Dus als jij toegang hebt tot de beurs zal je in veel gevallen al gewoon ETF’s kunnen kopen.

Om toegang te krijgen tot de beurs moet je een account aanmaken bij een broker. Dit kan heel eenvoudig bij de meeste grootbanken of bij gespecialiseerde online brokers.

Brokers voor ETF beleggen

Enkele brokers waar je in ETF’s kunt beleggen zijn DeGiro, Meesman, Brand New Day en BinckBanck. In sommige gevallen kun je bij DeGiro zelfs gratis in ETF’s beleggen!

Daarnaast kan je via de grootbanken zoals ING ook in ETF’s beleggen.

ETF voorbeelden

Een hele populaire ETF in Nederland de laatste tijd is VWRL. Deze ETF van Vanguard volgt de MSCI All-World Index. Door te beleggen in dit fonds beleg je als het ware in 3.500 verschillende aandelen van bedrijven uit de hele wereld, en in alle mogelijke industrieën.

Andere populaire ETF’s zijn bijvoorbeeld VUSA (die de Amerikaanse S&P 500 volgt) en EUNL (die de MSCI World Index volgt).

Over Bas

Bas is als zelfstandig ondernemer actief in data analytics. Hij werkt via zijn bedrijf Analytics on Point om de data van bedrijven op orde te krijgen. Daarnaast is hij personal finance nerd. Als ondernemer moet je je geldzaken op orde hebben, en via Jouw Euro's deelt hij zijn kennis over persoonlijke financiën.